Alles wat je moet weten over de (peri)menopauze in 10 minuten

De menopauze, ‘de overgang’ in de volksmond, is een natuurlijke fase in het leven van alle vrouwen. Dus het hoeft helemaal geen taboe te zijn, integendeel.
Veel vrouwen ondervinden gezondheidsklachten tijdens deze transitie, maar daar kan je heel wat aan doen. Op ‘Woman In Menopause’ vind je alle informatie om je (peri)menopauze te omarmen en je goed te voelen!

1. Wat is de menopauze precies?

De menopauze verwijst eigenlijk naar je laatste menstruatie. Dat is het einde van je vruchtbaarheid, maar ook de start van een nieuwe levensfase. Je eierstokken produceren geleidelijk minder oestrogeen en progesteron, waardoor je lichaam uiteindelijk ophoudt met menstrueren.


De geleidelijke afname van hormoonproductie (al voor je menopauze) brengt ook lichamelijke veranderingen en menopauzesymptomen met zich mee. Deze transitieperiode vanaf de eerste symptomen tot 12 maanden na je laatste menstruatie wordt de perimenopauze genoemd.


12 maanden na je laatste menstruatie begint dan de postmenopauze.

2. Op welke leeftijd komt de vrouw in de menopauze?

De leeftijd waarop de menopauze intreedt, varieert van vrouw tot vrouw. Jij bent uniek, dus ook jouw (peri)menopauze zal dat zijn. Maar de gemiddelde leeftijd waarop de transitie start is 46 jaar. Dat is veel jonger dan de meeste vrouwen denken. Als de menopauze voor de leeftijd van 40 optreedt, dan spreken we van vroege menopauze.


De menstruatie bij de meeste vrouwen stopt rond de leeftijd van 51 jaar.


Er zijn verschillende factoren die een invloed kunnen hebben op het tijdstip van je (peri)menopauze zoals genetische aanleg of roken.

3. Welke soorten menopauze zijn er?

De meest voorkomende menopauze is de natuurlijke menopauze die optreedt als gevolg van de natuurlijke afname van de hormoonproductie door de eierstokken. Maar daarnaast zijn er nog andere menopauze-oorzaken.


  • Chirurgische menopauze: het verwijderen van de eierstokken of baarmoeder kan menopauzesymptomen veroorzaken.
  • Medicatie: het gebruik van bepaalde medicatie (bv. bij kanker) kan leiden tot de menopauze.

  • Endometriose: bij deze aandoening zit weefsel dat lijkt op het slijmvlies in de baarmoeder ook buiten de baarmoeder (vb. eierstokken, eileiders). Dit weefsel reageert op vrouwelijke hormonen, maar tijdens de menstruatie kan het opgehoopte weefsel het lichaam niet op een natuurlijke manier verlaten. Dit heeft een invloed op je menopauzemanagement.

  • Premature ovariële insufficiëntie: eierstokken stoppen vroegtijdig (onder de leeftijd van 40 jaar) met ovuleren wat gepaard kan gaan met menopauzesymptomen.

  • Chronische ziektes: de menopauze start soms vroeg(er) bij vrouwen die (chronisch) ziek zijn (vb. nierfalen, traag werkende schildklier, reumatoïde artritis, epilepsie en migraine).

4. Hoe kom je tot een correcte diagnose van de menopauze?

De diagnose van de menopauze wordt meestal gebaseerd op de volgende factoren:

  • Leeftijd: de meeste vrouwen hebben hun menopauze tussen de 45 en 55 jaar.

  • Symptomen: onregelmatige maanstonden gecombineerd met klachten die gepaard gaan met de menopauze zoals opvliegers,…

  • Hormonale niveaus: bloedonderzoek kan de niveaus van oestrogeen en progesteron meten, die typisch dalen tijdens de menopauze.

  • Medische voorgeschiedenis: breng je arts ook op de hoogte van eventuele genetische factoren, medische aandoeningen en ingrepen die een invloed kunnen hebben op je menopauze.

Lees zeker ook het artikel: Hoe bereid ik me voor op een consultatie?
zodat je niets aan het toeval overlaat.
Want jouw gezondheid en welbevinden primeert!

5. Welke symptomen gaan gepaard met de menopauze?

Jij bent uniek. De klachten van de (peri)menopauze verschillen van vrouw tot vrouw en variëren in ernst. Enkele gekende symptomen zijn:


De menopauze mag dan een natuurlijke fase zijn in het leven van een vrouw, je wilt je leven niet laten verzuren door de gezondheidsklachten die hier misschien mee gepaard gaan. Gelukkig zijn daar verschillende niet-medicamenteuze oplossingen voor. En als die niet werken kun je medicamenteuze behandelingen proberen om het ongemak te verminderen zodat je deze levensfase positief tegemoet gaat.

Inhoud

THX_BE_DUT_18099_v1/MAY2024

DOE DE MENO-CHECK! BEREID JE VOLGENDE
DOKTERSBEZOEK VOOR MET DE HANDIGE MENO-CHECKLIST.