Medicamenteuze behandelingen

Hormoonsubstitutietherapie (HST)

Hormoonsubstitutietherapie (HST) is een behandeling die menopauzeklachten kan verlichten door het toedienen van oestrogeen en progesteron, hormonen die afnemen bij het naderen van de menopauze. HST kan oraal, via de huid of vaginaal worden ingenomen  als tablet, als pleister, spray, gel of ovule. Om de juiste toedieningsvorm te kiezen is het aangeraden om te luisteren naar het advies van je arts.

Oestrogenen en progesteron zijn essentieel voor je menstruatiecycli, ovulatie en zwangerschap, evenals voor het behoud van gezonde botten. Naarmate je ouder wordt, kan het verlies van deze hormonen een grote invloed hebben op je lichaam. Als je een hysterectomie hebt gehad om je baarmoeder te verwijderen, kun je best alleen oestrogenen gebruiken.

Wie kan HST gebruiken?

In overleg met je arts, kan besloten worden om HST op te starten om je menopauzeklachten aan te pakken.

Op basis van je medische en familiale voorgeschiedenis wordt nagegaan of je in aanmerking komt voor HST. Zo is HST niet geschikt voor sommige vrouwen, waaronder vrouwen die bepaalde vormen van borstkanker hebben gehad of een hoog risico lopen om borstkanker te krijgen. Als dit bij jou het geval is, kan je arts je doorverwijzen naar een specialist om ervoor te zorgen dat je de juiste behandeling krijgt.

Wat te bespreken met je arts?

Voordat je een arts raadpleegt, is het handig om voorbereid te zijn, zodat je tijdens het consult precies krijgt wat je nodig hebt. Noteer eventuele veranderingen in je menstruatie en informeer de arts over eventuele medicijnen of kruidenremedies die je gebruikt.

Je vragen kunnen onder meer zijn:

  • Is HST de beste behandeling voor mij? Welke alternatieven zijn er mogelijk?
  • Hoe kan HST mij helpen?
  • Wat zijn de voordelen en risico’s?
  • Hoe lang moet ik het gebruiken?
  • Hoe weet ik welk type het beste voor mij werkt?

Een arts kan je vragen beantwoorden en je helpen de behandeling te kiezen die geschikt is voor jou.

Voordelen en risico’s van HST (Hormoonsubsitutietherapie)

Het is raadzaam om de voordelen en risico’s van HST met je arts te bespreken. Wanneer je klachten of ongemakken van de menopauze ervaart, raadpleeg steeds een zorgverlener, arts of apotheker. Zij kunnen samen met jou bekijken wat voor jou de beste aanpak is.

Meer informatie

  • Soorten HST: Er zijn veel soorten HST, waaronder verschillende hormonen en verschillende manieren om het in te nemen of te gebruiken. Een arts kan je helpen om het type, de toedieningsvorm en het behandelschema te kiezen. Het kan even duren om de optie te vinden die het beste bij je past.
  • Bijwerkingen van HST: Net als elk medicijn kan HST bijwerkingen veroorzaken. Het is raadzaam om met je arts de mogelijke bijwerkingen te bespreken. Indien je bijwerkingen ervaart, neem je best zo snel mogelijk contact op met je arts.
  • Wanneer HST nemen: Het kan moeilijk zijn om te weten wanneer je met HST moet beginnen, hoelang je het moet gebruiken en wanneer je moet stoppen. Je wilt misschien ook weten of je het kunt gebruiken tijdens het gebruik van anticonceptie.
  • Alternatieven voor HST: Als je geen HST kunt gebruiken of met je arts besluit dit niet te doen, overweeg dan andere manieren om je menopauzeklachten onder controle te houden. Dit kan onder meer dankzij levensstijlveranderingen, voedingssuplementen en andere (niet‑)medicamenteuze opties.

THX_BE_DUT_16818_v1/FEB2024