Wat vinden Belgische vrouwen van de menopauze? De laatste bevraging dateert van 2014. Hoog tijd dus om de inzichten te actualiseren. We vroegen de mening van 1002 Belgische vrouwen boven de 35. Zo kun jij jouw situatie vergelijken met die van de rest van ’t land anno 2023.
78% voelt zich eerder gezond.
79% legt geen link tussen ongemakken en menopauze.
Eerst het goede nieuws: 78% van de bevraagde vrouwen zijn algemeen tevreden over hun gezondheid. Maar als we doorvragen naar ongemakken, geeft 52% aan wel eens vermoeid te zijn. 3 à 4 op de 10 vrouwen geeft aan pijn (41%), slapeloosheid (35%) of gewichtsproblemen (33%) te ervaren.
Dan kijken de vrouwen al snel naar stress (51%), lichamelijke factoren (48%) of leeftijd (40%) als oorzaak. Slechts 21% van de vrouwen schrijft de ongemakken toe aan de menopauze.
“79% van de vrouwen staat er niet bij stil dat ‘de overgang’ ook wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van hun klachten of ongemakken.”
38% weet niet (goed) wat de perimenopauze is.
27% informeerde zich nooit over de menopauze.
Vrouwen weten wat de menopauze is, maar de perimenopauze is voor 38% een mysterie en 21% kent de postmenopauze niet. Daar biedt WIM een antwoord op.
Vrouwen gaan vaak pas op zoek naar informatie over de menopauze als ze klachten krijgen, maar 27% zegt dat ze zich zelfs helemaal niet geïnformeerd hebben. Ze halen de informatie dan vooral bij de gynaecoloog (55%) of de huisarts (47%).
De best gekende menopauzesymptomen zijn de opvliegers (70%) en het nachtelijk zweten (58%), gevolgd door hormonale schommelingen (49%) en gewichtsproblemen (49%). Aan de andere kant van het spectrum weten maar weinig vrouwen dat ook hart- en vaataandoeningen (8%), duizeligheid (9%) en blaasontstekingen (11%) aan de menopauze te wijten kunnen zijn.
“Slechts 21% van de vrouwen gaat online op zoek naar informatie.”
38% vindt de menopauze een taboe.
43% voelt te weinig begrip voor vrouwen in de menopauze.
Voor heel wat vrouwen (38%) is de menopauze een taboe. Dat heeft er misschien mee te maken dat symptomen ervan ook in de taboesfeer baden: urineverlies (volgens 65%), seksualiteit (55%) en stemmingswisselingen (44%). Ook menstruatie wordt als taboe beschouwd door 38%.
Tegenover een arts voelt 79% van de vrouwen zich wel comfortabel om de (peri)menopauze te bespreken, maar slechts 39% van de vrouwen in de (post)menopauze is er open over met vrienden en familie. WIM wil daar verandering in brengen.
De menopauze is een gevoelig onderwerp. 43% vindt ook dat er te weinig begrip en ondersteuning is in de maatschappij voor vrouwen tijdens de (peri)menopauze.
“49% van de vrouwen in de (post)menopauze vindt dat de (peri)menopauze onderschat wordt.”
50% voelt negatieve invloed op seksuele gezondheid
28% ondervindt negatieve impact op hun relatie
Van de vrouwen in de (post)menopauze klaagt 23% over vaginale droogheid of pijn bij het vrijen en 19% over libidoverlies. 50% van de vrouwen geeft aan dat de (peri)menopauze een negatieve invloed heeft op hun seksuele gezondheid en verlangen en bij 28% is er een negatieve impact op hun relatie.
“Seksualiteit en intimiteit is een taboeonderwerp voor 55% van de vrouwen. Daarom is het des te belangrijk om dit bespreekbaar te maken en oplossingen aan te reiken.”
47% ervaart een negatieve impact op hun fysieke gezondheid
19% heeft geen menopauzesymptomen meer
47% van de vrouwen zegt dat de (peri)menopauze een negatieve invloed heeft op hun fysieke gezondheid. De vrouwen in de (post)menopauze kampen dan ook met een hele waslijst ongemakken:
“De menopauzesymptomen verminderen in de postmenopauze. 19% van deze vrouwen zegt geen ongemakken meer te ondervinden.”
38% voelt een negatieve invloed op hun mentale gezondheid.
37% ondervindt een negatieve impact op hun zelfbeeld.
38% van de vrouwen zegt dat de (peri)menopauze hun mentale gezondheid onder druk zet en bij 37% knaagt het aan hun algemeen zelfbeeld. De volgende gerapporteerde symptomen zijn daar waarschijnlijk niet vreemd aan:
“De menopauze heeft vaak een gecombineerde invloed op zowel de mentale, fysieke als seksuele gezondheid.”
34% past hun dagelijkse activiteiten aan.
66% vertelt niets over menopauzeklachten op het werk.
34% van de vrouwen zegt dat ze hun dagelijkse activiteiten aanpassen omwille van de (peri)menopauze. Bij 15% heeft de (peri)menopauze ook een negatieve invloed op hun sociale contacten.
Op het werk ondervindt 25% van de vrouwen een negatieve impact. 40% vindt dat er op hun werkplek onvoldoende begrip is voor de (peri)menopauze en de impact ervan op vrouwelijke werknemers. 66% praat dan ook niet over menopauze-gerelateerde klachten met leidinggevenden of de HR-afdeling op het werk.
“We moeten menopauzeklachten bespreekbaar maken op het werk zodat de werkgever het nodige begrip en passende ondersteuning kan bieden.”
88% heeft nog nooit van een menopauzeconsulent gehoord.
29% kent geen behandelingen om symptomen te verlichten.
49% van de vrouwen bespreken hun menopauzeklachten met hun huisarts, en 33% met een specialist. Maar amper 12% van de vrouwen heeft al gehoord van een gespecialiseerde menopauzeconsulent.
“De meerderheid van de vrouwen in de peri- of
postmenopauze (85%) is niet in behandeling (geweest) voor hun klachten.
Ze ondergaan de overgang en lijden in stilte.”
Er zijn nochtans behandelingen. De bekendste daarvan zijn hormoontherapie met synthetische hormonen (32%) en voedingssupplementen of vitamines (27%). 29% van de bevraagde vrouwen geeft aan helemaal geen behandelingen te kennen.
“16% van de vrouwen in de menopauze wenst dat ze eerder op zoek gegaan waren naar oplossingen voor menopauzeklachten”
Libelle zet zich in voor vrouwenwelzijn. Daarom vroeg het Profacts om een online enquête af te nemen om het bewustzijn rond de menopauze te vergroten. Een representatieve steekproef van 1002 Belgische vrouwen van meer dan 35 jaar oud, gewogen op leeftijd en regio, antwoordde:
31% pre-menopauze – 26% (peri)menopauze– 47% postmenopauze
58% Vlaanderen – 11% Brussel – 32% Wallonië
45% 35-54 jaar oud – 22% 55-65 jaar oud – 33% meer dan 65 jaar oud
THX_BE_DUT_18099_v1/MAY2024