Hoe ga je met vaginale klachten om?

Aarzel in ieder geval niet om erover te praten. Veel vrouwen praten niet graag over hun seksuele problemen, waardoor urogenitale atrofie vaak ondergewaardeerd en onderbehandeld wordt. Naar schatting zoekt slechts een kwart van de vrouwen die lijden aan vaginale droogheid in klinische zin hulp bij hun arts.

Er zijn verschillende manieren om met klachten van de menopauze om te gaan. De aanpak van deze klachten kan verschillen van vrouw tot vrouw. Wanneer je klachten of ongemakken ervaart, raadpleeg steeds een zorgverlener, arts of apotheker. Zij kunnen samen met jou bekijken wat voor jou de beste aanpak is. Er kan gekeken worden naar medicamenteuze en niet-medicamenteuze opties.

Dit lijden in stilte is des te schadelijker omdat er veel effectieve niet-medicamenteuze behandelingen zijn die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren (geen zeep en wasmiddelen voor intieme hygiëne, sprays voor vrouwelijke hygiëne, vaginale douches, gebruik van vaginale vochtinbrengende gels, gebruik van glijmiddelen op waterbasis voor seksuele activiteiten).

Medicamenteuze mogelijkheden omvatten zowel hormonale als niet-hormonale behandelingen. Jouw arts kan je bijstaan om de voor jou passende optie te kiezen.

THX_BE_DUT_16818_v1/FEB2024