Hoe ga je met slaapstoornissen om?

Er zijn verschillende manieren om met klachten van de menopauze om te gaan. De aanpak van deze klachten kan verschillen van vrouw tot vrouw. Wanneer je klachten of ongemakken ervaart, raadpleeg steeds een zorgverlener, arts of apotheker. Zij kunnen samen met jou bekijken wat voor jou de beste aanpak is. Er kan gekeken worden naar medicamenteuze en niet-medicamenteuze opties.

Niet-medicamenteuze benaderingen kunnen bestaan uit aanpassingen van de levensstijl, in het bijzonder het optimaliseren van de slaapomgeving en het aannemen van een slaaproutine, het vermijden van stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol voor het slapen gaan, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement, die allemaal kunnen helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Technieken zoals acupunctuur, yoga, meditatie en diep ademhalen zijn ook effectief gebleken bij het verlichten van menopauzegerelateerde slaapstoornissen door ontspanning te bevorderen.

Medicamenteuze mogelijkheden omvatten zowel hormonale als niet-hormonale behandelingen. Jouw arts kan je bijstaan om de voor jou passende optie te kiezen.

THX_BE_DUT_16818_v1/FEB2024