Wat is een menstruatiecyclus?

Een menstruatiecyclus is dus een repetitieve serie veranderingen die zich voordoen in het lichaam van een vrouw ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Gemiddeld duurt een cyclus ongeveer 28 dagen, maar dit kan variëren van vrouw tot vrouw. Ze begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de volgende menstruatie begint. De cyclus bestaat uit verschillende fasen:

Menstruatiefase: Dit is wanneer de baarmoeder het opgebouwde baarmoederslijmvlies of endometrium (laag van de binnenzijde van de baarmoeder) afstoot als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Dit gaat gepaard met bloedingen die meestal enkele dagen aanhouden.

Folliculaire fase: Na de menstruatie begint deze fase, waarbij de hypofyse (klier die hormonen afscheidt) in de hersenen het follikelstimulerend hormoon (FSH) vrijgeeft, wat de groei van eicellen (vrouwelijke geslachtscellen die kunnen bevrucht worden door zaadcellen) stimuleert. Dit veroorzaakt een verdikking van het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder.

Ovulatie: Halverwege de cyclus (meestal rond dag 14 bij een cyclus van 28 dagen) vindt de ovulatie plaats. Een volgroeide eicel wordt vrijgegeven door een van de eierstokken en verplaatst zich naar de eileider, klaar voor bevruchting.

Luteale fase: Na de ovulatie begint deze fase, waarbij het lichaam zich voorbereidt op een mogelijke zwangerschap. Als er geen bevruchting plaatsvindt, begint het baarmoederslijmvlies af te breken en bereidt het lichaam zich voor op een nieuwe menstruatie.

THX_BE_DUT_16818_v1/FEB2024