Verschillende methoden

Er bestaan verschillende soorten contraceptie. Je zorgverlener kan samen met jou bekijken wat voor jou de beste keuze is. De behoeften van vrouwen veranderen naarmate ze ouder worden, en een methode die geschikt was in de jeugd, is mogelijk niet ideaal als je 40 of ouder bent. Het volgende overzicht behandelt verschillende beschikbare contraceptiemethoden:

Barrièremethoden:
Barrièremethoden helpen niet alleen zwangerschap te voorkomen maar beschermen ook tegen seksueel overdraagbare infecties (SOA’s). Tot deze methode behoren het (mannelijke en vrouwelijke) condoom en het pessarium. Het condoom (zowel het mannelijke als vrouwelijke) beschermen tegen de meeste SOA’s. Het pessarium beschermt minder goed dan een condoom tegen SOA’s.

Gecombineerde hormonale methoden:
De combinatiepil, hormoonpleister en vaginale hormoonring behoren tot de beschikbare gecombineerde hormonale methoden.

Progestageen-only methoden:
Progestageen-only methoden zijn de minipil, de prikpil of een implantaat.

Andere contraceptiemethoden:
Andere methoden voor contraceptie zijn intra-uteriene apparaten of devices (sterilisatie, (zowel mannelijk als vrouwelijk), of natuurlijke contraceptie zonder hormonen.

Terugtrekking:
Terugtrekking is niet betrouwbaar als contraceptiemethode.

Noodanticonceptie:
Noodanticonceptie of de morning-afterpil is een contraceptiemethode nadat je onveilige seks gehad en niet zwanger wil worden. Deze wordt best zo snel mogelijk ingenomen.

Om te weten welke contraceptiemethode voor jou de beste keuze is, raadpleeg jouw zorgverlener, arts of apotheker. Zij kunnen je helpen om een geïnformeerde keuze te maken.
Bepalen wanneer contraceptie moet worden gestopt, hangt af van leeftijd, menstruele status en de gekozen methode. Bloedtesten kunnen begeleiding bieden, en over het algemeen is contraceptie niet langer nodig na 55 jaar. Bespreek dit met je arts.

THX_BE_DUT_16818_v1/FEB2024