Hoe ga je met nachtzweten om?

Er zijn verschillende manieren om met klachten van de menopauze om te gaan. De aanpak van deze klachten kan verschillen van vrouw tot vrouw. Wanneer je klachten of ongemakken ervaart, raadpleeg steeds een zorgverlener (huisarts, gynaecoloog of menopauzeconsulent). Zij kunnen samen met jou bekijken wat voor jou de beste aanpak is. Er bestaan verschillende mogelijkheden om met je klachten of ongemakken om te gaan. Er kan gekeken worden naar medicamenteuze en niet-medicamenteuze opties.

Het aanpakken van nachtzweten begint vaak met het aanpassen van je levensstijl en gewoonten. Enkele nuttige tips zijn het vermijden van van bepaalde triggers (zie ‘Belangrijkste oorzaken’) voor het slapengaan, het creëren van een koele en goed geventileerde slaapomgeving, en het dragen van ademende katoenen nachtkleding. Regelmatige lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken, zoals yoga of meditatie, kunnen ook helpen om de frequentie en intensiteit van nachtzweten te verminderen.

Medicamenteuze mogelijkheden omvatten zowel hormonale als niet-hormonale behandelingen. Jouw arts kan je bijstaan om de voor jou passende optie te kiezen. Het belangrijkste om te weten is dat nachtzweten een veelvoorkomend onderdeel van de menopauze is en dat er strategieën en behandelingen beschikbaar zijn om de impact ervan te verminderen.

THX_BE_DUT/FR_18369_v1/JUN24

Het aanpakken van nachtzweten begint vaak met het aanpassen van je levensstijl en gewoonten.