Hoe ga je met gewichtstoename om?

Er zijn verschillende manieren om met klachten van de menopauze om te gaan. De aanpak van deze klachten kan verschillen van vrouw tot vrouw. Wanneer je klachten of ongemakken ervaart, raadpleeg steeds een zorgverlener, arts of apotheker. Zij kunnen samen met jou bekijken wat voor jou de beste aanpak is. Er kan gekeken worden naar medicamenteuze en niet-medicamenteuze opties.

Er bestaat echter geen toverformule om gewichtstoename in de menopauze te voorkomen – of ongedaan te maken – maar vasthouden aan de basisprincipes van gewichtscontrole kan helpen:

  • Eet minder: Om je optimale gewicht te behouden, heb je op je vijftigste waarschijnlijk ongeveer 200 calorieën per dag minder nodig dan toen je dertig of veertig was. Om af te vallen moet je zelfs nog minder calorieën binnenkrijgen.
  • Beweeg meer: Lichaamsbeweging helpt je om overtollige kilo’s kwijt te raken en een optimaal gewicht te behouden. Als je meer spieren krijgt, zal je lichaam efficiënter calorieën verbranden, waardoor het gemakkelijker wordt om je gewicht onder controle te houden. Kies activiteiten die je leuk vindt om te doen om zo jezelf te motiveren. Meer bewegen kan je ook helpen om beter te slapen, wat vaak leidt tot een gezondere levensstijl.

THX_BE_DUT_16818_v1/FEB2024